Rookmelder in huis

De nieuwe regelgeving

Sinds 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om rookmelders te installeren op elke verdieping van een woning waar zich een woonkamer, slaapkamer of keuken bevindt. Deze regelgeving, die eerder al gold voor nieuwbouwhuizen sinds 2003, is nu ook van toepassing op bestaande bouw​​​​. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is zelfs in elke kamer een brandmelder verplicht​​.

Het belang van rookmelders

Rookmelders zijn van vitaal belang voor de brandveiligheid binnen een woning. Onderzoek van TNO toont aan dat het aantal slachtoffers en de economische schade als gevolg van brand aanzienlijk verminderd kan worden door de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen​​. De melders moeten voldoen aan bepaalde NEN-normen, en het is aanbevolen om melders te gebruiken met een batterijlevensduur van ten minste 10 jaar​​.

Verantwoordelijkheid bij verkoop en verhuur

De verantwoordelijkheid voor het installeren van rookmelders rust op de eigenaar van de woning. Bij verkoop van een woning na 1 juli 2022 is de verkoper in principe verplicht de woning te leveren met de vereiste rookmelders. Indien dit niet gebeurt, zou dit beschouwd kunnen worden als het niet hebben van de feitelijke eigenschappen die nodig zijn voor een normaal gebruik als woonhuis. Ook voor verhuurders geldt deze verplichting; het niet naleven hiervan kan leiden tot huurprijsvermindering. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder, zoals het vervangen van batterijen​​.

Impact op verzekeringen en veiligheid

Hoewel het nog niet duidelijk is of verzekeraars hun polisvoorwaarden zullen aanpassen in reactie op deze nieuwe verplichting, benadrukken sommige verzekeraars dat het ontbreken van een rookmelder momenteel geen invloed heeft op de dekking van hun polissen. Het is echter belangrijk dat klanten zich hierover goed laten informeren bij hun verzekeraar of assurantieadviseur​​.

Het belang van adviseren

Als makelaar of taxateur is het essentieel om klanten te informeren over de verplichting en de impact van rookmelders. Niet alleen vanuit een juridisch perspectief, maar ook voor de veiligheid van de bewoners. Het plaatsen van een rookmelder is een relatief eenvoudige ingreep met een significante impact op de veiligheid in huis​​.

DIY: Zelf rookmelders plaatsen

Het plaatsen van rookmelders is iets wat veel huiseigenaren zelf kunnen doen. Het is een eenvoudige maar cruciale stap om een woning veiliger te maken en te voldoen aan de wettelijke vereisten. Een aantal tips:

  1. Juiste ruimtes kiezen: Installeer rookmelders in vluchtroutes zoals de hal en overloop. Overweeg ook melders bij de wasdroger, in slaapkamers, en berging. Vermijd plaatsing in keuken, badkamer, en garage waar rook, damp of stof vals alarm kunnen veroorzaken​​.
  2. Correcte plaatsing: Bevestig rookmelders aan het plafond, aangezien rook opstijgt. Gebruik schroeven of speciaal dubbelzijdig plakband voor stevige montage​​.
  3. Lange batterijduur: Kies rookmelders met batterijen die ten minste tien jaar meegaan om frequente vervanging te vermijden​​.
  4. Aparte koolmonoxidemelder: Gebruik geen gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders. Koolmonoxidemelders hebben vaak een andere optimale plaats dan rookmelders​

Vergelijkbare berichten